Página inicio La Rella Fiestas Eclipse1900 Recursos didácticos

 

2003
MEMORIA DE ACTIVIDADES
INSTITUT D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX VINALOPÓ


I. FORMAT DE LES ACTIVITATS ORGANITZADES O PROMOGUDES
II. ACTIVITATS PER MESOS


 

 

 

 

 

I. FORMAT DE LES ACTIVITATS ORGANITZADES O PROMOGUDES

a) Conferències o cursets

i. Centenari de la vaga de calcer de 1903. Conferència del Dr. Francisco Moreno Sáez, "La huelga de Elche de 1903 y el movimento obrero en la sociedad ilicitana de ha cien años". 5 de març, 20'00 h, Aula de Cultura de la CAM, Elx.
ii. Centenari de la vaga de calcer de 1903. Conferència del Dr. Miguel Ors, "Crònica de la societat il·licitana de 1903". 27 de març, 20'30 h, Aula de Cultura de la CAM, Elx.
iii. Centenari de la vaga de calcer de 1903. Conferència del Dr. José Antonio Miranda Encaranación, "Situación económico-social de Elche al inicio del s. XX". 6 de maig, 20'00 h, Aula de Cultura de la CAM, Elx.
iv. Centenari de la vaga de calcer de 1903. Dins de les activitats de l'Escola d'Estiu d'Elx, la conferència del professor Vicent M. Díaz Boix "L'Educació a Elx fa cent anys". 2 de juliol, 11'30h, Col·legi Públic El Palmeral, Elx.
v. Centenari de la vaga de calcer de 1903. Taula redona a càrrec de Joan Castaño, Martín Sevilla i Emilio Martínez, "Cultura, economia i salut a Elx fa cent anys". 6 de novembre, 20'00 h, Aula de Cultura de la CAM, Elx.
vi. Conferència-col·loqui "Recursos hídricos no convencionales: desalación. Impactos ambientales", de Carlos Arribas, Professor de Física i Química i membre d'Ecologistes en Acció del País Valencià. 12 de març, 13'15h, IES Sixto Marco, Elx.
vii. Conferència-col·loqui "Radiacions electromagnètiques i salut (mòbils, electrodomèstics, línies alta tensió...)", d'Albert Gras, Catedràtic de Física Aplicada de la Universitat d'Alacant. 30 d'abril, 13'15h, IES Sixto Marco, Elx.
viii. Una mirada al Baix Vinalopó (exposició fotogràfica). Conferència de J. Fernando Vera Rebollo i Andreu Martínez Medina, "Urbanisme, turisme i litoral en el Baix Vinalopó". 15 d'octubre, 20'00h, Aula de Cultura de la CAM, Elx.

b) Exposicions

i. Exposició fotogràfica Una mirada al Baix Vinalopó. 1 al 20 d'octubre, Sala d'exposicions de la CAM-Obra Social, Elx. Autors de les fotografies: Paco Cascales, Andreu Castillejos i Ruben Sempere. Autors dels textos: Vicente Gozálvez, Cayetano Más Galvany, Josep-Antoni Ybarra, Andreu Martínez i Medina, Salvador Palazón, Joaquim Serrano, J. Fernando Vera, Juan A. Marco, Tina Pastor, Margarita Box i Joan Castaño.
ii. Exposició fotogràfica Una mirada al Baix Vinalopó. 3 al 23 de novembre, Sala d'exposicions de la Casa de Cultura, Guardamar.

c) Publicacions

i. Una mirada al Baix Vianalopó (catàleg de l'exposició), IECBV-CAM Obra Social-Institut Muncipal de Cultura, Elx, 2003.
ii. Una mirada al Baix Vinalopó. Quadern didàctic, IECBV-CAM Obra Social-Institut Municipal de Cultura.
iii. Dues targetes postals amb motiu de l'exposició fotogràfica Una mirada al Baix Vinalopó.
iv. La Rella. Anuari de l'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, 16, Elx, 2003.

d) Concursos

i. Una mirada al Baix Vinalopó. Concurs fotogràfic, de l'1 al 31 d'octubre.

e) Iniciatives o adhesions a activitats cíviques

i. L'IECBV se suma amb l'ACNV El Tempir, la STE-PV, CC OO, UGT, el Bloc i EU al Compromís pel valencià, promogut per la Federació d'Escola Valenciana, on es proposen 50 mesures per a la normalització de la llengua al País Valencià. 7 de maig.
ii. Adhesió a la proposta presentada per l'Associació per la Llengua El Tempir a fi que l'Ajuntament d'Elx reconega, en forma d'homenatge, la figura de Josep Lluís Barceló.
iii. L'IECBV se suma a la iniciativa de l'Institut Interuniversitari Joan Lluís Vives d'adhesió al comunicat de l'Intitut Interuniversitari de Flilologia Valenciana en contra de l'acord de la Comissió d'Ordenació Acadèmica del Ministeri d'Educació en què l'ensenyament de la nostra llengua a les Escoles Oficials d'Idiomes de tot l'estat es divideix en dos ensenyaments diferenciats, amb els noms de català i valencià. Desembre.

f) Informes

i. Recuperació dels depòsits d'aigua de l'Alcoraia. 18 de novembre 2003.
ii. Conservació de l'edifici modernista de la plaça de Baix-cantó carrer Mare de Déu del Carme. 18 de novembre 2003.
iii. Localització i estat de conservació de la creu del terme del camí d'Alacant. 18 de novembre 2003.

g) Actes interns de l'IECBV

i. Assemblea General Ordinària celebrada el 25 de gener a Casa de la Festa, Elx.
ii. Sopar de Tardor i nomenament de Socis d'Honor del 2003 a Remei Selva, directora de l'Escola Oficial d'Idiomes d'Elx, i a l'ONGD Anawim. 22 de novembre, Restaurant Els Capellans de l'Hotel Hort del Cura, Elx.
iii. Reunions mensuals de la Junta Directiva.

h) Presentacions

i. Presentació de La Rella 15. Anuari de l'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó. 6 de juny, Guardamar.
ii. Inauguració de l'exposició fotogràfica Una mirada al Baix Vinalopó. 1 d'octubre, 20'00h, sala d'exposicions de la CAM-Obra Social, Elx.
iii. Presentació de La Rella 16. Anuari de l'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó. 12 de novembre, Centre de Congressos "Ciutat d'Elx", Elx.
iv. Presentació de La Rella 16. Anuari de l'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó. 20 de novembre, Casa de Cultura, Crevillent.

i) Tribunes, notícies i entrevistes aparegudes en la premsa
(selecció)

02-07-2003, "Una mirada a los orígenes de la escuela en Elche", periòdic Información, Alacant (entrevista al professor Díaz Boix).
03-07-2003, "La Escola d'Estiu analiza el sistema escolar de Elche a principio del siglo XX", periòdic La Verdad, Múrcia.
26-09-2003, "Hallan un mapa con datos sobre la disputa de los saladares del siglo XIX", periòdic Información, Alacant.
30-09-2003, "Una exposición acerca al visitante al desarrollo y realidad de la comarca", periòdic Información, Alacant.
20-09-2003, ""Una mirada al Baix Vinalopó" reúne 127 fotos sobre el pasado y el presente de la comarca", periòdic La Verdad, Múrcia.
10-10-2003, "Muy cerca de la realidad del Baix Vinalopó", periòdic Información, Alacant. (reportatge extens)
12-11-2003, "La Rella refleja el estado de ruina del patrimonio histórico y natural", periòdic Información, Alacant.

II. ACTIVITATS PER MESOS

25 GENER

Assemblea General Ordinària. 17'30/18'00 h., Casa de la Festa (C. Major de la Vila, 25), Elx.

5 MARÇ

Centenari de la vaga de Calcer de 1903. Conferència del Dr. Francisco Moreno Sáez, "La huelga de Elche de 1903 y el movimento obrero en la sociedad ilicitana de ha cien años". 20'00 h., Aula de Cultura de la CAM (C. Kursaal, 1), Elx.

12 MARÇ

Conferència-col·loqui "Recursos hídricos no convencionales: desalación. Impactos ambientales", de Carlos Arribas, Professor de Física i Química i membre d'Ecologistes en Acció del País Valencià. 13'15 h., IES Sixto Marco, Elx.

27 MARÇ

Centenari de la vaga de Calcer de 1903. Conferència del Dr. Miguel Ors, "Crònica de la societat il·licitana de 1903". 20'30 h., Aula de Cultura de la CAM (C. Kursaal, 1), Elx.

30 ABRIL

Conferència-col·loqui "Radiacions electromagnètiques i salut (mòbils, electrodomèstics, línies alta tensió...)", d'Albert Gras,Catedràtic de Física Aplicada de la Universitat d'Alacant. 13'15 h., IES Sixto Marco, Elx.

L'IECBV se suma en una roda de premsa conjunta amb l'ACNV El Tempir, la STE-PV, CC OO, UGT, el Bloc i EU al Compromís pel valencià, promogut per la Federació d'Escola Valenciana, on es proposen 50 mesures per a la normalització de la llengua al País Valencià.


6 MAIG

Centenari de la vaga de Calcer de 1903. Conferència del Dr. José Antonio Miranda Encaranación, "Situación económico-social de Elche al inicio del s. XX". 20'00 h., Aula de Cultura de la CAM (C. Kursaal, 1), Elx.

7 MAIG

Es presenta a Elx el Compromís per la llengua, als locals de la UGT d'Elx, on participa l'IECBV entre altres col·lectius.

6 JUNY

Presentació de La Rella 15. Anuari de l'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, a Guardamar.

2 JULIOL

Centenari de la vaga de Calcer de 1903. Dins de les activitats de l'Escola d'Estiu d'Elx, la conferència del professor Vicent M. Díaz Boix "L'Educació a Elx fa cent anys". 11'30 h., Col·legi Públic El Palmeral, Elx.

1/20 OCTUBRE

Exposició fotogràfica Una mirada al Baix Vinalopó. Sala d'exposicions de la CAM Obra Social (C. Hospital), Elx.

15 OCTUBRE

Conferèmcia de J. Fernando Vera Rebollo i Andreu Martínez Medina, "Urbanisme, turisme i litoral en el Baix Vinalopó". 20'00 h., Aula de Cultura de la CAM (C. Kursaal, 1), Elx.

6 NOVEMBRE

Centenari de la vaga de Calcer de 1903. Clausura de les activitats al voltant d'aquesta efemèrides. Centenari de la vaga de calcer de 1903. Mesa redona a càrrec de Joan Castaño, Martín Sevilla i Emilio Martínez, "Cultura, economia i salut a Elx fa cent anys". 20'00 h., Aula de Cultura de la CAM (C. Kursaal, 1), Elx.


12 NOVEMBRE

Presentació de La Rella 16. Anuari de l'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó amb la conferència de Vicent Ibiza "Dona i art". 20'00 h., Centre de Congressos "Ciutat d'Elx", Elx.

18 NOVEMBRE

Presentació al registre de l'Ajuntament d'Elx de l'informe sobre patrimoni monumental i arquitectònic referit als depòsits d'aigua de l'Alcoraia, a la importància de la conservació del conjunt arquitectònic i urbanístic de la plaça de Baix i a l'estat de conservació de la creu del terme del camí d'Alacant.

20 NOVEMBRE

Presentació de La Rella 16. Anuari de l'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó. 20'00 h., Casa de Cultura, Crevillent.

21 NOVEMBRE

Adhesió a la proposta presentada per l'Associació per la Llengua El Tempir a fi que l'Ajuntament d'Elx reconega, en forma d'homenatge, la figura de Josep Lluís Barceló.

22 NOVEMBRE

Sopar de Tardor i nomenament de Socis d'Honor del 2003 a Remei Selva, directora de l'Escola Oficial d'Idiomes d'Elx, i a l'ONGD Anawim. Restaurant Els Capellans de l'Hotel Hort del Cura, Elx.

DESEMBRE

Recolçament de la iniciativa de l'Institut Interuniversitari Joan Lluís Vives d'adhesió al comunicat de l'Intitut Interuniversitari de Flilologia Valenciana en contra de l'acord de la Comissió d'Ordenació Acadèmica del Ministeri d'Educació en què l'ensenyament de la nostra llengua a les Escoles Oficials d'Idiomes de tot l'estat es divideix en dos ensenyaments diferenciats, amb els noms de català i valencià.